differentiatie binnen mijn herontwerp





Vandaag heb ik mij verdiept in het onderwerp ‘differentiatie’ met oog op mijn herontwerp. Ik had hier al verschillende literatuur over gelezen. Pas nu mijn herontwerp concretere vormen aan begint te nemen, is het voor mij makkelijker om de begrippen en concepten mee te nemen in het ontwerpproces.

Differentatie binnen de onderwijsinstelling
Differentiatie binnen mijn onderwijsinstelling is vormgegeven op basis van interne differentiatie, door middel van het jaarklassensysteem. Binnen de groep wordt er gedifferentieerd, voornamelijk op prestatie. Dit op basis van convergente differentiatie, waarbij volgens het systeem van Mastery learning gewerkt wordt met basisstof-herhalingsstof-verrijkingsstof. Deze differentiatie is duidelijk terug te vinden bij de kernvakken, maar minder zichtbaar bij het zaakvakonderwijs. Hier is het leerdoel en het aanbod voor alle leerlingen doorgaans gelijk. Divergente differentiatie zal de komende jaren toenemen vanuit de vraag naar Passend onderwijs. Waar we nu proberen de leerling op basis van hoge verwachtingen mee te nemen in de basisdoelen, zal de vraag naar eigen leerlijnen en ontwikkelingsperspectieven toenemen omdat ook de problematieken toe lijken te nemen.

Differentiatie binnen de samenwerkingsgroepjes
De samenwerkingsgroepen die ik zal samenstellen voor het herontwerp zullen heterogeen samengesteld worden. Ebbens (1997) omschrijft heterogene groepen als bewust gegroepeerd op grond van verschillen. De betere en zwakkere leerlingen zitten bij elkaar, zodat de een de ander kan helpen. In mijn geval groepsoverstijgend, doordat groep 3 en 4 tijdens themawerk samengevoegd worden. Leerlingen uit groep 4 kunnen de leerlingen uit groep 3 helpen, maar ook de sterke leerling uit groep 3 kan ondersteunend zijn aan de zwakkere leerling uit groep 4. Aangetoond is dat heterogene groepen een positieve invloed hebben op de ontwikkeling van de zwakke leerling. Guldemond (1994) toont aan dat laagpresteerders in homogene groepen slechter presteren dan laagpresteerders in heterogene groepen. Dit omdat de vaak lager gestelde doelen leiden tot een grotere kloof met de andere niveaus, de lager gestelde doelen leiden tot weinig uitdagend onderwijs en aparte groepen een negatief effect hebben op het zelfvertrouwen van de leerlingen (Vernooij, 2009).

Maar wat is dan het profijt voor de sterke leerlingen?


De leerpiramide van Bales (1996) staat al lange tijd ter discussie. Ten eerste omdat de percentages niet aangetoond kunnen worden. Ten tweede omdat een piramide suggereert dat fases opeenvolgend zijn, waarvan echter geen sprake is. Toch is er veel onderzoek gedaan naar de effecten van het passief leren in de bovenste vier lagen, tegenover het actief leren in de onderste drie lagen van de piramide. Hierbij sluit het actief leren aan op de principes vanuit het Constructivisme waarbij leerlingen leren door kennis actief met elkaar te construeren. Er is veel onderzoek verricht naar het leereffect van leerstof uitleggen door leerlingen onderling. Zo tonen Denessen, Veerman, Dobbelsteen en Schild (2008) aan dat gemiddelde leerlingen die samenwerken met een zwakkere leerling meer vooruitgang laten zien dan wanneer zij samenwerken met een sterkere leerling. Dit omdat zij de leerstof die ze uitgelegd hebben beter kunnen onthouden en ook breder kunnen toepassen.

Differentiatie binnen het herontwerp
Om te kunnen differentiëren binnen het thema onderwijs is het van belang dat de leerkracht tijdens het begeleiden van de thema lessen uitgaat van het proces van Scaffolding. Allereerst zijn de leerdoelen bedoelt voor twee leerjaren en hoeven zij op niveau ‘creatief toepassen’ pas beheerst te worden door de leerlingen van groep 4. Prettig is dat leerlingen van groep 3 die goede aansluiting vinden met de leerstof, wellicht al verder kunnen komen bij sommige doelen dan het niveau ‘begrijpen’. Het is van belang dat de leerkracht achterhaald en controleert welke conceptkennis al bij de leerlingen aanwezig is. Dit ook om misconcepties tijdig te achterhalen (Sewel, 2002).  In hoeverre beheersen leerlingen de vier windrichtingen nog, die al aangeboden zijn tijdens een ander thema. De leerkracht kan deze kennis anders nogmaals aanbieden, of voorborduren op bestaande kennis. Fading kan plaatsvinden wanneer de leerkracht waarneemt dat de leerlingen verder kunnen met de ontvangen kennis. Toetsing of de leerstof uiteindelijk voldoende begrepen is, vind plaats door middel van de kwis aan het eind van iedere les en op basis van de eindproducten die de leerlingen zullen laten zien.
Bij het ondersteunen van de samenwerkingsvaardigheden is het tevens van belang dat de leerkracht de voorkennis van de leerling in kaart brengt en controleert. Snapt de leerling het belang van de samenwerkingsvaardigheid? Hierna is vooral Modeling en krachtige didactiek om samenwerkingsvaardigheden aan te leren (Kagan, 2007; Van De Velde, 2002). Sociaal sterke leerlingen kunnen als model dienen voor de sociaal zwakke leerlingen binnen de groep, maar ook de leerkracht heeft een krachtige model rol. De leerkracht zal in het begin een sturende rol moeten hebben om het samenwerken in goede banen te leiden, maar zal steeds meer naar de achtergrond verdwijnen (Fading) wanneer leerlingen de vaardigheden laten zien. De leerkracht zal tijdens het samenwerken zelf moeten bepalen welk groepje (meer) begeleiding nodig heeft en bij welk groepje de vaardigheden al beheerst worden.  


Denessen, E.,  Veerman, s., Dobbelsteen, J., & Schild, J., van. (2008). Dyad Composition Effects on Cognitive Elaboration and Student Achievement.  The Journal of Experimental Education.

Ebbens, S., Ettekoven, S. & Rooijen, J. van (1997) Samenwerkend leren, praktijkboek. Groningen: Wolters-Noordhoff

Guldemond, H. (1994). Van de kikker en de vijver. Groepseffecten op individuele leerprestaties. Leuven/Apeldoorn: Garant.

Sewell, A. (2002). Constructivism and student misconceptions, why every teacher needs to know about them. Australian Science Teacher’s Journal , 48(4), 24-28.

Vernooy, K. (2006). Effectief omgaan met risicolezers. Werken aan preventie en beter omgaan met leesproblemen. AmersfoortCPS 

0 reacties:

Een reactie posten

Nieuwere post Oudere post Homepage

Volg me!



Recent Comments